Hopp til hovedinnhold

EventyrLand

Sommeren 2023 kan du oppleve EventyrLand på Lands Museum. Her får du møte Gråtussen, Huldra og bli kjent med eventyr, sagn og fortellinger både fra Land, Norge og flere andre land.

Om sagn og huldreeventyr i Land


«Så vidt jeg har kunnet erfare, ere disse Egne; Valdres og tilstødende Trakter af Land, Gudbrandsdalen og Hallingdal, de rigeste på Sagn og Huldreeventyr. Den vilde dype Skovnatur, Fjeldet, der her sjeldnere hæver sig ganske op over Trægrænsene, Sæterlivet i denne Naturs Skjød og Folkets mere indadvendte, rigere drømmende Fantasiliv betinger dette Forhold».

Peder Chr. Asbjørnsen

Gråtussen, hvem er han?

Gråtussen, også kjent som Skjegge er en underlig kar som har blitt sett flere ganger på Fjellsetra og Bergsetra i Synnfjellet. Av de som har sett han, beskrives han slik: En kar som er liten av vekst, snaue meteren høg, med en rødbrun topplue, han er elles kledd i grått, og har litt rare sko. Gråtussen holder øye med menneskene på setra og ser til at de behandler dyrene bra. Han kan hjelpe til med dyrene om det trengs, men også finne på et knep eller to.

Maleriutstilling i Fjøset

Det var en gang et vakkert museum, blant fjord, fjell og skog, som ønsket seg en utstilling med mystiske, flotte og eventyrlige malerier.

Terje Strømsjordet tok utfordringen på strak arm og resultatet skal bli 15 til 20 malerier, som vi gleder oss til å få opp på veggen i fjøset.

Utstillingen er tilgjengelig i våre åpningstider, 17. juni til 20. august.