Hopp til hovedinnhold

PÅFYLL: Bronsebukkene og Vestbyfunnet

Vestbyfunnet er et av de mest spesielle bronsealderfunn fra Norge. Denne kvelden vil Arkeolog Anne Lene Melheim fortelle om de spesielle gjenstandene og deres betydning i samtiden.

  • 1/1

Vestbyfunnet er navnet på et arkeologiske funn som ble gjort på småbruket Vestby (u.Vestern), på Grindvoll i Lunner kommune tidlig på 1900-tallet. Funnet består av tre særdeles store halsringer, en stor draktnål, et perlekjede med 353 tinnbelagte bronseperler og to dyrefigurer.

Gjenstandene er regnet som et votivfunn. Slike funn er tolket som offer til overnaturlige makter, og er helst knyttet til fruktbarhetskult i primitive jordbrukskulturer. Det er flere teorier om hva gjenstandene kan ha vært et offer til. Siden flere av gjenstandene var typisk kvinnelige, har de blitt tolket som et offer til en kvinnelig guddom.

  • 1/1
    Anne Lene Melheim. Foto: Universitetet i Oslo

Denne kvelden kan du høre arkeolog og bronsealderekspert Anne Lene Melheim fortelle mer om bronsebukkene, Vestbyfunnet og bronsealderen.

De to dyrefigurene i funnet er grunnlaget for friluftsteateret Bronsebukkene, som spilles på museet 9. - 13. august. I forbindelse med teaterforestillingen er de ekte bronsebukkene og resten av Vestbyfunnet utstilt på museet. 

PÅFYLL: Bronsebukkene og Vestbyfunnet

Vestbyfunnet med bronsbukkene er et av Norges mest spesielle bronsealderfunn. Denne kvelden vil arkeolog Anne Lene Melheim foredra om Vestbyfunnet og bronsealderen.

Hadeland Folkemuseum
3. august 2023 kl. 18.00
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1