Hopp til hovedinnhold

Telthuset på Granavollen

Telthuset er en militær lagerbygning fra midten av 1700 -tallet som sto på Granavollen fram til 1958, da det ble flyttet til Hadeland Folkemuseum. I 2018 ble bygningen tilbakeført til Granavollen, og i 2020 vil Randsfjordmuseet åpne Telthuset som et døgnåpent formidlingssted for Granavollen og omegnens historie. Prosjektet er et samarbeid mellom Randsfjordmuseet og Gran kommune og er støttet av Sparebanken DNB, Sparebankstiftelsen Gran og Sparebankstiftelsen Lunner og Jevnaker.

  • 1/1
    Telthuset under gjenoppføring på Granavollen i 2018
  • 1/1
    Telthuset slik det sto på Hadeland Folkemuseum

Fra Granavollen til Tingelstadhøgda - og tilbake igjen

Opprinnelig ble Telthuset satt opp rett nord for Søsterkirkene på Granavollen, før det ble flyttet til dagens plassering. I 1958 ble det flyttet til Hadeland Folkemuseum på Tingelstadhøgda for å gi plass til en butikkbygning. I 2018 ble det tilbakeført til sin tidligere plassering på Granavollen (se bilde). 

Hva skal Telthuset på Granavollen brukes til?

Telthuset blir et døgnåpent og gratis formidlingstilbud til alle Granavollens besøkende. Første etasje er viet til en tredimensjonal utstilling hvor barn og voksne bokstavelig talt kan gå på oppdagelsesferd blant sitater og bilder knyttet til Granavollens, Røykenvika og Tingelstadhøgdas historie. Telthuset og den nye utstillingen er planlagt åpnet i 2020, og Randsfjordmuseet får dermed en synlig formidlingsarena på Granavollen. 

  • 1/1
    Bilde fra Historisk Valg under åpent Telthus på Bygdedagen 2019, hvor publikum kunne stemme fram sin favoritt blant historiske hadelendinger.
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1