Hopp til hovedinnhold

Bryt Fasaden

Opplev friluftsmuseet på en ny måte! Dette banebrytende prosjektet utfordrer fortellingene om fortiden, og inviterer deg inn i hjertet av de kulturhistoriske bygningene våre. I skjæringspunktet mellom kunst og kulturarv, fiksjon og historie står opplevelser og samtaler om hjem i sentrum denne sommeren.

  • 1/1

Hva er Bryt Fasaden?

Bryt Fasaden er et unikt utstillingsprosjekt som tar deg med på en reise gjennom tid og rom. Vi bryter med tradisjonelle museumsutstillinger og inviterer deg til å gå inn i de historiske bygningene, ikke bare som en passiv observatør, men som aktiv deltaker i fortellingen.

Friluftsmuseer har lenge presentert en idealisert versjon av fortiden, ofte med fokus på et enkelt lag av befolkningen og en smal tidsperiode. Bryt Fasaden utfordrer denne ensidige fremstillingen og gir rom for nye stemmer og perspektiver. Vi ønsker å vise at fortiden er kompleks og mangfoldig, og at den har mye å lære oss om hvem vi er og hvor vi kommer fra.


  • 1/1

Hva er et hjem? Hva er et folkemuseum – og hva burde det være?

Spørsmålene om identitet, tilhørighet og fortid er komplekse. Gjennom tidene har vi invitert besøkende til å gå rundt på tunet og inn i bygningene våre. De har sett en liten del av hva disse husene har rommet – men hva med historiene bak? Hvem bodde her? Hvordan var hverdagen deres?

  • Bildet viser åtte gamle svart/hvitt fotografier av en familie. Det første er av en dame med to barn på armen, så er det to portrettbilder av unge jenter som smiler, det er et bilde av 4 personer ute i en eng om sommeren, det er et bilde av fire personer foran en bygning om vinteren, et bilde av to kvinner i finkjole, et bilde av en gravid dame og til slutt et bilde av en mor og far med hvert sitt barn på fanget. Alle bildene er tatt på tidlig 1900-tallet.
    1/1
    Ved å åpne skuffer, skap og annet interiør i Ulven vil du kunne utforske Karens familiehistorie og andre spennende historier fra Hadeland som ikke har blitt fortalt før.

Hovedbygningen Ulven fra 1700-tallet er utgangspunktet for utstillingen. Gjennom øynene til den fiktive karakteren Karen, en historiker og alenemor med to barn, kan du lære om Hadelands historie fra et nytt perspektiv. Du får møte fire kvinner i Karens slektstre, og du kan utforske de personlige gjenstandene deres ved å blant annet åpne skuffer, granske interiøret på jakt etter informasjon, lese i dagbøker og høre radioopptak. 

  • 1/1

Dette er mer enn bare en utstilling. Det er en invitasjon til å reflektere over hva et hjem egentlig er, og hva et folkemuseum kan og bør være. Utforsk Hadelands historie på en ny måte, med fokus på temaer som utenforskap, kvinnekamp, familietraumer og kulturelle normer - og bli kjent med livene til vanlige mennesker. 

Verket "As we recall home" i Grinakerbygningen

  • 1/1
    Opplev kunstneren Victor Guzmans verk "As we recall home" i Grinakerbygningen

Fra 13. juli kan du oppleve kunstneren Victor Guzmans verk «As we recall home» i Grinakerbygningen fra 1786. Tema er betydningen av tilhørighet og ideer om hva et hjem er. Utstillingen består av en serie tegninger, videoer og fysiske installasjoner. Verket er basert på kunstnerens personlige erfaringer. Da familien hans ikke følte seg inkludert i det norske samfunnet på 90-tallet, ble de besatt av å se på Chilensk TV for å finne en form for tilhørighet. Utstillingen er åpen fra 25. juli. 

Les mer om utstillingen her.

I museumsparken vil det også skje mye. I løpet av høsten og sommer blir det skiftende utstillinger/installasjoner som både vil gi deg arkitektoniske og fysiske opplevelser du kan utforske, og som inspirerer til interaksjon og ettertanke.

Bli med på aktiviteter, workshops og foredrag

Dette er noen av aktivitetene du kan bli med på i sommer:

Første dag Bryt Fasaden er åpen

Besøk Karens hjem Ulven, og se installasjonen Tomrom. Inkludert i billettprisen til Barnas Musikkfest.

9. juni 2024 kl. 12.00 – 16.00

Karens sommerfest

Kuratoromvisning med Alejandra Mendez. Samtale med Vigdis Hjort og Maja L. Musum om hjem. Pris 200,- inkludert aperitiff.

12. juni 2024 kl. 18.00

Barneverksted: Minihus

Barna får lage egne minihus sammen med arkitekt Alejandra Mendez. Husene blir deretter en del av museets utstilling. Inkludert i billettprisen.

10. juli 2024 kl. 13.00 – 15.00 17. juli 2024 kl. 13.00 – 15.00 24. juli 2024 kl. 13.00 – 15.00

“As we recall home “

Den chilenske kunstneren Victor Guzmans verk handler ofte om identitet, hjemmet og perspektiver av privatlivet. Nå er Grinakerbygningen gjort om til kunstutstilling der du kan oppleve verkene hans. Gratis inngang.

25. juli 2024 kl. 13.00

Kjøkkenbordsamtale med Mari Svenbalrud

Hvordan er det å være hjemme hele tiden? Mari Svenbalrud er forfatter av boken Når det ikke går over, håndbok for og av kronisk syke. I kjøkkenbordssamtalen kan du som publikum delta i dialogen om kronisk sykdom, eller bare lytte til Mari snakke om tematikken.

5. september 2024 kl. 18.00

Hvem er utstillingen for?

Bryt Fasaden er for alle som er nysgjerrige på fortiden og ønsker å lære mer om de kulturhistoriske bygningene våre og utforske dem på nye måter. Utstillingen er perfekt for familier, skoleklasser, historie-, kunst- og kulturinteresserte og alle andre som ønsker en unik og engasjerende museumsopplevelse.

Besøk oss og bli med på reisen

Utstillingen Bryt Fasaden er åpen fra 9. juni 2024 og ut sommeren 2025. 

Ta kontakt for bestilling av gruppeomvisning.

Åpningstider

Tirsdag – fredag: 11.00 – 16.00
Lørdag – søndag: 12.00 – 17.00

Billettpriser

Voksen: 110,-
Barn: 60,-
Familie: 280,-
Honnør/student/ufør: 80,-

Egne priser for arrangementer, workshops og foredrag.

Vi retter en stor takk til bidragsyterne våre

Bryt fasaden er utviklet som en del av Mangfoldsnettverkets prosjekt Samlingenes Mange Stemmer. Les mer om museumsprogrammene her.

Tusen takk til samarbeidspartnerne våre

Oslo Museum, Norsk Folkemuseum, Perspektivet Museum, Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Glomdalsmusea og Vestnorsk Utvandringssenter. 

Tusen takk til sponsorene våre

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.10.30
Grunnstilsett-versjon: 1