Hopp til hovedinnhold

GEOLOGIENS DAG PÅ GRUA

  • 1/1

PRAKTISK INFORMASJON

Søndag 20. september

Oppmøtested: Hadeland Bergverksmuseum, Grua

Oppstart: kl. 12.00

Avslutning/hjemreise: kl. 15.00

Målgruppe: For alle. Ta gjerne med barna. Selv om det kanskje høres ut til å være mye teoretisk stoff, vil formidlingen være slik at alle skal kunne forstå det som formidles.

Vi inviterer deg til å bli geoagent!

Av hensyn til smittevern foregår årets GEOLOGIENS DAG utendørs.  Litt avhengig av været, går eller kjører vi bil fra bergverksmuseet opp til området ved nordsiden av Muttavannet og Skjærpemyr. På denne vandringen bruker vi Geoagent.no. Gå gjerne inn på dette nettstedet på PC, nettbrett eller smart telefon i forkant av turen. Fra torsdag ettermiddag vil turen Skjærpemyr, legges inn som ukens ekspedisjon godt synlig på førstesiden på dette nettstedet. Gå inn uten kode og kikk litt på innholdet. Er dere interessert i naturen, og lurer på noe knyttet til naturens skaperverk, vil dere kanskje finner noe som kan være av interesse.  

Hva kan du forvente å se på denne turen? Jo, i tillegg til temaet klima, går vi i kremen av viktig norsk industrihistorie (produksjon av jern, bly og sink, kalkbrenning, jernbanebygging). Vi vil også ta en tur inn i blygruva på østsida av Muttatjern (husk å ta med lommelykt). Vi sees søndag!

Årets markering av GEOLOGIENS DAG har Klima som tema!

Jorda er en dynamisk planet. Selv om endringene gjennom et menneskeliv er bitte små, blir endringene til store forandringer når vi ser dem i et geologisk perspektiv. Jordskorpeplatene beveger seg, fjellkjeder dannes og brytes ned. Hav åpner seg og lukker seg. Nye plante- og dyrearter arter kommer til mens andre dør ut. I et geologisk perspektiv har også klimaet endret seg med ekstreme variasjoner.

I geologien deles klimaet på jorda grovt inn i «green house» og «ice house» perioder. Når vi i dag snakker om vær og klima, er det kanskje rart for mange at vi befinner oss i en «ice house» periode. Med andre ord er altså jorda inne i en «kald periode». I løpet av de siste 3 millioner år har vi hatt nærmere 40 istider og like mange mildere mellomistider. I de siste 10 000 årene har jorda vært i en mellomistid, og som høyst sannsynlig vil avløses av en ny istid om kanskje 5 til 10 000 år fra nå. For de som er interessert i dette temaet vil geologene Ragnar Knarud og Leif G. Koch snakke om hva det er som styrer klimaendringer og hvordan dette har påvirket landskapet som omgir oss. Finn Audun Grøndahl vil snakke om plante- og dyrelivet fra istid til mellomistid.

Les mer om Geologiens dag her:

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2