For om lag 100 år siden ble det gjort et spesielt funn på en åker på Grindvoll i Lunner kommune. Den første høsten hang en halsring av bronse seg på plogen. Et par år senere kom ytterligere to halsringer, en draktnål, 353 perler og to dyrefigurer til syne på det samme stedet. Gjenstandene viste seg å være fra yngre bronsealder, ca. 1100 - 500 fvt. Arkeologer har omtalt funnet som bemerkelsesverdig og praktfullt og mener at gjenstandene er lagt ned i jorda som en votivgave, et offer, til høyere makter.
Bronsebukkene De to dyrefigurene er Vestbyfunnets mest spesielle gjenstander. Hodene og kroppene har vært støpt hver for seg, til ulik tid, og hodene var minst 200 år gamle da de ble lagt ned i jorda omkring 500 fvt. Hodene er tolket til å opprinnelig å ha vært hestehoder med horn, mens de på et senere tidspunkt har fått geitekropper. Hodene settes i sammenheng med bronsealderens mytologiske solhest. Det er flere arkeologiske funn som bekrefter at denne skandinaviske solmyten var levende på Hadeland i bronsealderen.
Smykkene I tillegg til dyrefigurene inneholder Vestbyfunnet noen spesielle smykker. De tre store ringene med såkalt skipsdekor har antagelig vært halsringer. Disse kan ha vært brukt i spesielle anledninger da de er store og tunge og ville vært lite praktiske å gå med i hverdagen. Eller kanskje de var tiltenkt en gudinne? I Sør-Skandinavia er det funnet små figurer av kvinnekropper med slike halsringer. Disse kvinnefigurene er tolket til å forestille gudinnefigurer. De 353 tinnbelagte bronseperlene i Vestbyfunnet var trædd på to tynne lærsnorer. Dette perlekjedet kan ha vært en månekalender hvor perler av forskjellig størrelse viser til dager, til fullmåner og kanskje til solen. I tillegg inneholder Vestbyfunnet en sjelden draktnål, og en nå tapt fingerring.
Vestbyfunnet er ikke det eneste spesielle bronsealderfunnet fra Hadeland – kom på spesialomvisning i utstillingen for å lære mer om Vestbyfunnet og Hadeland i bronsealderen