Hopp til hovedinnhold

Innsamling: Klinikken i Hov

I 2019 ble klinikken revet, og med det var bygget som huset det første sykehuset og statens klinikk for narkomane, borte. Men historien skal vi bevare! Derfor inviterer vi til åpent møte i Hov 23. januar. Har du jobbet, vært innlagt, hørt noe eller sett noe, om klinikken, som du mener har historisk verdi? Velkommen skal du være!

Sykehus og klinikk

I 1912 dør 25 år gamle «Hallak», Ole Hartvig Hornslien i Perstua, av blindtarmbetennelse. Doktoren var blitt tilkalt med ekstratog for å operere, men klarte ikke redde han. Mor Karoline Hornslien på Grette sørget tungt over at sønnen kunne ha vært reddet, hvis det bare hadde vært et sykehus i bygda. Hun gav derfor 30.000 kr i tilskudd, for at bygda skulle få eget sykehus.

En kommunal byggekomite ble nedsatt i 1913, og det ble kjøpt tomt på «Ausjinna», et beiteland på grensen mot Schee. Det pussige navnet på tomtestykket kommer antagelig av «ødeskinnet», et øde jordstykke som opprinnelig hadde et skinn i skyld, og som hadde ligget øde etter svartedauden.

Byggearbeidene startet i 1914 og sykehuset stod ferdig i 1915, med tuberkuloseavdeling og operasjonsstue, men sistnevnte var lite brukt i starten.  Kirurg Holm Holmsen avviklet tuberkuloseavdelingen da han ble overlege i 1928 og midt på 1930-tallet ble operasjonsstua brukt av innbyggerne i hele Vestoppland.

Frem mot andre verdenskrig ble sykehuset bygget på, og Oppland fylkeskommune overtok driften av sykehuset i 1952. Staten la ned sykehusdrifta i 1960 og etablerte i 1961 «Statens klinikk for narkomane» – eller «Nark’en» som den het på folkemunne.

Tirsdag 23. januar inviterer vi til møte i lokalene til Frivilligsentralen i Hov. Her vil vi begynne vår innsamling av historien til sykehuset og klinikken. Det blir enkel servering og kaffe. Gratis inngang, velkommen!

  • 1/1
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2