Hopp til hovedinnhold

Oktoberseminaret:
Å lese historien med empati

Museene er en del av infrastrukturen i et demokrati. Men demokrati fungerer ikke om ikke alle kjenner seg hjemme i det. Derfor har arkiva og museene plikt til å sikre spor etter oss alle.

  • 1/1

For fjerde år på rad arrangerer Valdresmusea og Randsfjordmuseet Oktoberseminaret. Seminaret har blitt en fin høsttradisjon, og et intimt rom for input og output, samtaler og høyttenkning i fellesskap. Ofte med utgangspunkt i historier og livserfaringer på bygda. 

Årets tema er: Å lese historien med empati. Formuleringen falt fra kunstner Håvard Kranstad som lenge har jobbet med kulturhistoriske referanser. En betraktning om hva vi ser, om tomrommene og hva vi ikke ser, når vi ser bakover i tid. Museer forvalter vårt kollektive minne, men gjør vi det for å forklare, eller for å forstå? Og legger våre tradisjoner for forvaltning og formidling til rette for at noen perspektiver på kunnskap og historielesning står sterkere enn andre?

Å lese historien er seminarets springbrett, men ikke dets ramme. Vi har satt sammen et program vi håper vil berike og engasjere, med ulike bidragsytere som vil dele tanker og erfaringer fra måter å jobbe med og forstå det som har vært.

Seminaret håper på stor oppslutning fra lokalbefolkning og tilreisende.

Les mer om deltakerne under programmet.

  • 1/1
    Glasslåven. Foto: Ingvil Skeie Ljones

Tid: Mandag 7.oktober

Sted: Glasslåven Kunstsenter & atelier, Gran (https://www.glasslaven.no/)

Overnatting: Granavolden Gjestgiveri (https://www.granavolden.no/) Sanner Hotell (https://www.sanner-hotell.no/ ) Hotell Hadeland (https://www.hotell-hadeland.no/)

Spørsmål?: maja.musum@randsfjordmuseet.no, tlf. 45 42 98 69

Billett: Bestill her

Er du student eller mangler midler til å betale billett? Send mail til  maja.musum@randsfjordmuseet.no for stipend som dekker billettkostnad.

Program:

09:30 Kaffe, kake og registrering

10:00 Velkommen

10:15 Åpingssamtale: Å lese historien med empati I

Åpningssamtale med Lars Korff Lofthus & Håvard Kranstad

11:00 Pause

11:15 Personlige fortellinger som en epistemologisk kritikk av museumsarbeid

Anne Gurák

12:00 Lunsj, mulighet for omvisning i utstillingen på Telthuset

12:30 Å lese historien med empati II

Samtale med Therese Bazard, Leif Høghaug og Anna Widen

13:30 Pause

13:45 A house without people is a sculpture. Arbeid med folkemuseene (engelsk)

Alejandra Mendez

14:10 Vi vil være lim og lupe. Om mangfoldsarbeidet ved Valdresmusea

Anne Marit Noraker

14:45 Performance titled «Human Animals» (engelsk)

Mahmoud Hamzeh Albeshtawi & Liam Monzer Alzafari

15:30 Pause

15:45 As we recall home

Samtale med Victor Guzman & Geir Haraldseth

16:25 Oppsummering

16:30 For de som ønsker: Avreise fra Granavollen til Hadeland Folkemuseum for besøk i utstillingen As we recall home, Victor Guzman og Bryt fasaden/Ulven.

19:00 For de som ønsker: Felles middag

Om deltakerne:

Anne Gurák: fagleder for sannhet og forsoning ved Árran – Juleváme guovdásj. Anne jobber med å dokumentere og formidle ubehagelige og ufortalte fortellinger i samfunnet, og er tidligere medlem av Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon. 

Alejandra Méndez RamÍrez: Arkitekt, scenograf. For tiden sakte arbeidende med en Phd i historie.

Anne Marit Noraker: Leder for kulturhistorisk seksjon ved Valdresmusea. Opptatt av hvordan museene kan bli et hjem for alle, og hvordan vi kan utfylle bildet av hvem vi var og hvem vi vil bli.

Anna Widén: Kunstner, jobber ofte stedsspesifikt og utendørs med naturmaterialer. Bor og jobber på Gran.

Geir Haraldseth: Kurator ved Nasjonalmuseet & skribent.

Håvard Kranstad: Jobber med tekstil, tegning og digital jaquardvev. Med overdimensjonerte kosedyr og veggtepper skaper Kranstad et univers av ull og glittertråder i fri flyt mellom ornamentikk, imitasjon av tradisjoner og skeive symboler.

Lars Korff Lofthus: I Lofthus maleri løyser det abstrakte og figurative seg opp i kvarandre. Han er oppteken av at det maleriske i seg sjølv skal kunne vise sensualitet, sårbarheit, overskot og risiko. Lofthus leiter etter materiale i museumsarkiv, bøker og homoerotikk og forsøker å lage tablå der natur, begjær og tradisjon flyt saman i nye situasjonar.

Leif Høghaug: forfatter, litteraturviter & Rudolf Nielsen biograf som til stadighet er i befatning med Hadelands lokalhistorie

Liam Monzer Alzafari: Palestinsk scenograf med interesse for å skape rom som balanserer mellom det poetiske og det retoriske.

Mahmoud Hamzeh Albeshtawi: Palestinsk kunstner som jobber med å utforske tema som eksil og kjærlighet gjennom en blanding av realitet og fiksjon. Arbeidet hans er formet av hans personlige erfaringer og livets absurditet.

Therese Wagle Bazard: Sokneprest for Gran/Tingelstad sokn, statsviter og tidligere diplomat

Victor Guzman: Norsk-chilensk billedkunstner aktuell med utstillingen As we recall home på Hadeland Folkemuseum. Utstillingen består av en serie tegninger, videoer og installasjoner basert på kunstnerens personlige erfaringer.

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1