Friluftsmuseet

I sommersesongen låser vi opp bygningene i friluftsmuseet og tilbyr flere daglige omvisninger både i bygningssamlingen, utstillingene og i Tingelstad gamle kirke. Utenom sesongen holdes bygninger stengt og friluftsmuseet er ubemannet, men portene står åpne. Ta deg en tur i den vakre museumsparken vår!

Om området

 • Grinakerbygningen sett fra Halvdanshaugen. Foto: Tor Lindseth (Foto/Photo)
  Grinakerbygningen sett fra Halvdanshaugen. Foto: Tor Lindseth

Museumsområdet er sentrert rundt Halvdanshaugen, hvor vikingen Halvdan Svarte i følge Fagrskinna A skal være gravlagt. Her finner du utstillingsbygg, kafe og friluftsscene, og det tidligkristne bildemonumentet Dynnasteinen står like ved.  

 • Insektsjakt ved dammen. (Foto/Photo)
  Insektsjakt ved dammen.

Fra Halvdanshaugen går stier og småveier gjennom museumparken hvor du kan studere over 30 innredede antikvariske bygninger fra Hadeland. Området rundt Branndammen er perfekt for lek med barkebåter, stylter og trespill til utlåns, og i sommersesongen kan du også besøke vårt åpne gjenstandsmagasin Magasinhallen her.

Omvisninger

 • Interiør, Tingelstad gamle kirke. Foto: Randsfjordmuseet (Foto/Photo)
  Interiør, Tingelstad gamle kirke. Foto: Randsfjordmuseet

I sommersesongen tilbyr vi omvisninger alle dager vi har åpent. Omvisningene er inkludert i inngangsbilletten. Bli med på en spennende omvisning i Tingelstad gamle kirke - en perle av en steinkirke fra middelalderen som feirer 800-årsjubileum i 2020, eller bli med inn i en av de antikvariske bygningene på museumsområdet. 

 • Dynnasteinen. Foto: Randsfjordmuseet (Foto/Photo)
  Dynnasteinen. Foto: Randsfjordmuseet

Vi forteller også gjerne om Dynnasteinen, et av Norges tidligste kristne billedmonumenter. Steinen har både runeinskripsjoner og kristne bildemotiver, og er reist av en mor til minne om sin datter. Steinen har tidligere stått på gården Nordre Dynna i Gran, og på museet finner du en tro kopi.

Du bør også få med deg historien om Halvdan Svarte, vikingen som druknet på Randsfjorden og etter tradisjonen skal være begravet i Halvdanshaugen på museumsområdet.

Museumskafè

 • (Foto/Photo)
  Foto: Scheibe&Güntzel

Det er mulig å kjøpe kaffe, cookies, is og brus i vår hyggelige museumskafe, og i museumsbutikken finner du bøker og suvenirer. På grunn av corona blir kafeen litt forenkla i sommer.

Lek og moro

 • Foto: Randsfjordmuseet (Foto/Photo)
  Foto: Randsfjordmuseet

For barna har vi spennende trespill, kjempesjakk, stylter til å balansere med og håver til å fange insekter i dammen med. Eller kanskje det frister å leke med barkebåter ved dammen?

 • Branndammen. Foto: Tor Lindseth (Foto/Photo)
  1/1
  Branndammen. Foto: Tor Lindseth

Her finner du våre åpningstider og priser: