Hopp til hovedinnhold

Jakten på Hadeland

Hadeland som region og identitet har eksistert i lang tid, kanskje helt tilbake til de første århundrene av vår tidsregning. Allerede for over 1000 år siden anså folk på Hadeland seg som innbyggere av noe større enn gården eller grenda. Men hvem er vi og hva er Hadeland?

  • 1/1
    Hadeland sett gjennom kameralinsen til den kjente fotografen, og turisten, Carl Normann.

Tre kommuner, to fylker

Hva er Hadeland og hvem er hadelendingen? Hva er det som er så spesielt og særegent ved vår region som gjør at Hadeland reproduseres som region i generasjon etter generasjon? Og ikke minst, vil Hadeland klare å bestå nå som de tre kommunene tilhører to ulike fylker? Dette og flere spørsmål vil vi løfte gjennom vårt prosjekt "Jakten på Hadeland". 

Jakten på Hadeland er et formidlingstiltak, bestående av en utstilling, foredrag og debattarrangementer, formidling til skoler, samt spesialomvisninger. Prosjektet skal gi svar på Hadeland som sted og identitet gjennom minst 1000 år, og vi skal belyse hvordan vi kan opprettholde region og stedsindentitet i en brytningsfase hvor regionens administrative grenser og tilhørighet er i endring. 

Prosjektet er tematisk delt i tre; 
1 - Landskap og natur
2 - Region, administrasjon og varemerke
3 - Hadelending, med tilhørighet og identitet som røde tråder. 

Det viktigste plagget i skapet til en mannlig hadelanding?

  • 1/1
    Hadelandsbusserull: Busserull, mannsplagg, arbeidsplagg. Kypertvevet bomullstoff fra Solberg Spinderi, stripet blått/hvitt med smale svarte striper. Skrått, isydd skulderstykke. Søm tvers over kile under ermene. Krage. Mrk. Berserk str.50. Konfeksjon.

Medvirkning fra innbyggere

Brukermedvirkning er viktig for oss på Randsfjordmuseet, og derfor vil prosjektet engasjere innbyggere til å bidra gjennom referansegrupper. Elever fra Hadeland videregående skole deltar i utstillingsarbeidet. Samtidig som vi oppfordrer ungdom til en kronikk-konkurranse i samarbeid med lokalavisen Hadeland, resultatet fra konkurransen inngår i utstillingsarbeidet. 

Vår målgruppe for prosjektet er ungdom mellom 15 og 25 år, samt lokalbefolkningen på, og omkring Hadeland. 

Prosjektet er en del av Randsfjordmuseets ønske om å bidra til å åpne opp for samtaler og refleksjoner knyttet til identitet, tilhørighet og utenforskap gjennom målrettede formidlingstiltak, arrangementer og utstillinger. 

En stor takk til

våre bidragsytere som gjør prosjektet mulig å gjennomføre! 

Sparebankstiftelsen Gran 
Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal
Regionrådet for Hadeland IPR


  • 1/1
  • 1/1
  • 1/1

Besøke Hadeland Folkemuseum i sommer?

Bestill billett på forhånd:

Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 1